A Mediso Kft. részére több, műszaki kihívásokban gazdag feladatot végeztünk el.

A cég egyik készülékének átdolgozása egy új formaterv elkészítésével indult. A formaterv változatok elkészítését a Pro/E ISDX felületmodellező modulja segítette. A formaterv változatok elemzése után a készülék teljes vázszerkezetét át kellett tervezni, figyelembe véve a szigorú amerikai biztonsági előírásokat és speciális orvosi szabványokat. Az új formaterv a vázszerkezeten csak egyoldalas megtámasztásra adott lehetőséget, melyet végeselemes számítás (FEM) nélkül nem lehetett gyártásra bocsátani. Ennek a berendezésnek a formaterve 2006-ban elnyerte a Magyar Formatervezési Díjat.

A Mediso Kft. egy másik készülékének TÜV vizsgáztatásához szükséges teljes szilárdsági ellenőrzését a C3D Kft. végezte el. A feladat az áttervezett berendezés tartóvázának és részegységeinek a szilárdsági vizsgálata volt. A szilárdsági vizsgálatot az EN 1993-1 (Eurocode 3) és az orvosi berendezésekre vonatkozó EN 60601 szabványoknak megfelelően készítettük el. Az ellenőrzéshez végeselemes analízist és analitikus számítások sorát végeztük el.

Ezeken túl egy további jelentős projektünk a Mediso Kft. számára az orvosi CT készülék hegesztett vázának és a forgórész felfogatásának ellenőrzése végeselemes szimulációval. A forgórész kiegyensúlyozatlanságából adódóan, fárasztási igénybevétel terheli a hegesztett vázat és a felfogatási pontokat. A forgórész össztömege közel 700 kg, míg a fordulatszáma 120 ford/perc és legnagyobb átmérője 1,6 m. A vizsgálatok során harmonikus analízissel meghatároztuk a szerkezet lengéstani jellemzőit (sajátfrekvencia, gerjesztésre adott rezonancia válasz) és felhasználtuk a kapott eredményeket a konstrukció kritikus alkatrészeinek feszültségállapotának meghatározásához, dinamikus üzemi körülmények között. A kialakult feszültségállapotok ismeretében elvégeztük a komponensek kifáradási ellenőrzését.
A szilárdságtani ellenőrzésekben elengedhetetlen volt a Pro/MECHANICA használata, míg a Mediso-val történő együttműködés a Pro/INTRALINK rendszer keretei között valósult meg.

A Mediso Kft. számára három éve biztosítunk folyamatos helyszíni mérnöki tanácsadói szolgáltatást.