Probléma: Sokan azt gondolják, hogy számítógépes tervezés céljára kivételesen erős (és drága) mobil munkaállomás lehet csak megfelelő.

Megoldás: Kis odafigyeléssel és a komponensek megfelelő összeválogatással jelentős összeget spórolhatunk meg egy ilyen számítógép vásárlásakor.

A nagy felbontású kijelző sokat segíthet, ha nem tudunk külső monitorhoz csatlakozni.

Technikai háttér:
Videó kártya: mindegy milyen csak különálló nVidia processzor legyen benne. Minden CAD rendszer OpenGL grafikus nyelvet használ és ezt a legjobban az nVidia cég támogatja (mivel ők vásárolták fel az OpenGL nyelvet kitaláló céget). A videó memória mérete a CAD/végeselemes rendszerek szempontjából nem számít (azaz a sok RAM nem segít). Integrált Intel vagy AMD Radeon grafikus kártya kerülendő.
Memória: minimum 4 GB, de 8 GB sokkal jobb.
Processzor: a jó választás az Intel Core i5, de jó lehet a Core i3 is. Ha lehet választani, akkor a sok fizikai processzormag helyett inkább a nagyobb sebességet (működési frekvenciát) kell előnyben részesíteni. A CAD rendszerek tervezéskor jellemzően csak 1 processzor magon futnak. Persze szimuláció futtatása vagy fotórenderelés közben már ki tudják használni a többi magot is.
Képernyőméret: MINIMUM 1600×900, persze jó a full HD is. NEM szabad 1366×768-as panelt venni!!!
Ezek a fontos paraméterek. A HDD kapacitása nem olyan érdekes, mert a CAD rendszerek általában 4-5 GB helyet igényelnek csak. Minden ezeken felüli extra (SSD, Core i7/i9 processzor, professzionális grafikus kártya, úgymint nVidia Quadro) jól jöhet, de azok nélkül is kényelmesen lehet dolgozni.


Nem kell mindig a legdrágább komponenseket megvásárolni.

A folyamatosan változó kínálat miatt szinte lehetetlen megmondani, hogy melyik a legjobb ár/érték arányú laptop a vásárlás pillanatában, de még márkát is nehéz ajánlani. Viszont az elmondható, hogy a játék céljára fejlesztett gépek (gamer laptopok) sok esetben úgy teljesítik a fenti követelményeket, hogy az áruk is elfogadható szinten marad.


 

A gamer laptopok jó alternatívái a mobil munkaállomásoknak.

Leave a Reply

This site is registered on wpml.org as a development site.