Nem-manifold geometria

Probléma: Nem lehet bizonyos mintázatot létrehozni. A mintázatnak csak néhány elemét generálja le a CAD rendszer, a többit nem tudja létrehozni.

Megoldás: Ellenőrizzük le, hogy miként csatlakoznak az egyes elemei a mintázatnak. Amennyiben 3D-s geometriák egy vonalban futnak össze, akkor ezt a részletet a méretek módosításával alakítsuk át.

Rosszul csatlakozó 3D-s geometria.
Részlegesen regenerált mintázat hiányzó elemekkel.
Helyes geometria valós csatlakozással.
Hibátlan, teljes mintázat.

Elméleti háttér: A mai CAD rendszerek alapvetően ipari felhasználásra készültek, ahol a megtervezett geometriát le is fogják gyártani. Ezért a geometriai modellező magja a szoftvernek manifold elven működik. Itt a különböző geometriai elemek csatlakozása valószerű, gyártható módon történik. Egyes geometriai modellező programok kezelik a nem-manifold geometriákat is, de itt az elemek csatlakozása nem valószerű, azokat lehetetlen legyártani. A nem-manifold csatlakozások jellemzője, hogy különböző geometriai dimenziójú elemek csatlakoznak egymáshoz (pl. 2D-s sík alakzatok találkoznak egy 1D-s pontban). A fenti mintázat esetében a kivágás eredményezte a 3D-s elemek (háromszög alapú hasábok) csatlakozását 2D-s módon (a zöld színnel kiemelt vonalban). Az ilyen jellegű csatlakozások kiküszöbölésével lehet segíteni a modellező mag működését.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *