ASUS W700 tartós teszt


Bevezető

A lassan már 30 éves szakmai pályafutásom végig a 3D-s számítógépes tervezéshez kötődött. Ez idő alatt számos hardverrel dolgoztam Silicon Graphics UNIX munkaállomásoktól kezdve a CAD tervezésre kiadott speciális laptopokig. Ezért jelentett nekem különös örömet, hogy az ASUS Magyarország jóvoltából alkalmam nyílt egy kifejezettem professzionális felhasználásra tervezett ASUS notebookot kipróbálni a W700-as modelljük személyében.

Ez a leírás meglehetősen szubjektív lesz, mivel próbálom kerülni a szintetikus teszteredményeket, inkább a napi (meglehetősen intenzív) használatból levont tapasztalataimat osztanám meg az olvasóval. Az ASUS hazai képviseletén 2019 decemberében átvett laptopon azonnal elkezdtem dolgozni. Nálam a használat a következő területekre terjedt ki: professzionális 3D-s tervezés (jellemzően a PTC Creo CAD rendszerrel), vizualizáció (fotórenderelés és animáció), bemutatók és tanórák tartása, irodai munka a legtágabb értelemben (levelezés, dokumentum szerkesztés beleértve a 3D-s PDF-eket is, szövegszerkesztés, mint ennek a cikknek a megírása, képszerkesztés sokszor extra nagy felbontásban is). Mindezek mellett mindenhová ezzel a géppel jártam. Most jöjjenek a majdnem egy éves használatból levonható személyes tapasztalataim:

Külső, ergonómia, mobilitás

Az ASUS W700 egy kifejezetten attraktív notebook. Gyakorlatilag mind megjelenésben, mind anyagminőségben abszolút értékben is a csúcson van. Mivel két műszaki egyetemen is oktatok, így a laptop megjelenésének a pozitív megítélését százas nagyságrendű hallgató tudja megerősíteni. A jó-ízlésükről híres, BME-n tanuló terméktervezőknek is kifejezetten tetszett a gép, én pedig megtudtam tőlük, hogy az acélkék burkolatot rose-gold színű elemekkel díszíti az ASUS. Mobilitás szempontjából nagy előny a gép csekély vastagsága (ami átlagosan 20 mm környékén van), relatíve kis tömege és a hozzá adott nagy teljesítményű (180 W) töltő kis mérete is. Mindezek mellett hátránya a nagy alapterülete (ki kell próbálni, hogy egy keskenyebb hátizsákba hogyan fér bele). A billentyűzetet illetően soha ilyen komfortos, remekül használható klaviatúrával nem volt dolgom (pedig nekem mindig professzionális, hordozható munkaállomásaim voltak). Mivel az általam használt gép előszériás darab volt, így az angol feliratozású billentyűzetet magyar kiosztással használtam. Mivel nem tudok vakon gépelni, ez nálam azt jelentette, mint másoknál a tériszony, ha gépelés közben lenéztem, akkor rögtön összezavarosodott a kép. Viszont mindezek mellett is imádtam nyomkodni a billentyűket és remekül működött az automatikus háttérvilágítás is (diszkrét fehér fénnyel). Amiért viszont rajongani lehet ennél a laptopnál az a kijelzője. Gyakorló mérnökként nekem sokkal jobban bejött a kijelző egyedi képaránya, mint más gépek 4k-s felbontása. A W700-as 15 colos házába bepréseltek egy vékony kávás 17 colos panelt 1920×1200-as felbontással. Nekem sokkal többet ért a full HD-hoz viszonyított 120 pixeles magasság növekedés, mint az ilyen kicsiben nem túl használható 4k-s felbontás. Maga a kijelző egy speciális IPS panel, gyönyörű színekkel és ultra széles betekintési tartománnyal (és persze 180 fokos kinyitási lehetőséggel, így a laptopot síkba is teríthetjük). Aki személyesen is látta ezt a kijelzőt, az szintén le volt nyűgözve a pazar látványtól. Ami kritikaként fogalmazható meg, az a felbontás állításával kapcsolatos. Maga gép általában jól érzékeli, ha egy “sima” full HD-s kivetítőre kötjük, de néha nem. Ilyenkor jól jönne egy olyan funkcióbillentyű, amely fix 1920×1080-as felbontásra váltana (persze ez minimális informatikai tudással megoldható az AHK segítségével).

Belső, teljesítmény, kapcsolati lehetőségek

A W700-as családnak én a leggyengébb példányát (Core i7-9750H CPU, 24 GB RAM, nVidia Quadro T2000 grafikus kártya) kaptam, de még ennek a teljesítménye is pazarlóan sok a mindennapi munkához. Habár sokszor nagy méretű 3D-s modellekkel dolgozok, de a sima tervezést meg sem érzi a gép (a jól megtervezett hűtésének köszönhetően a felhasználó sem hallja ilyenkor, hogy dolgozik). Nekem csak néhány szilárdságtani szimulációval és pár fotórendereléssel sikerült kis időre megizzasztani ezt a laptopot. Ezzel a géppel gyakorlatilag gond nélkül kiváltható egy asztali munkaállomás. Persze ennek az az árnyoldala, hogy a kis tárfogat miatt az akkumulátor sem túl nagy, így hálózati tápellátás nélkül csak nagyon korlátozott a működési idő. Mivel az én gépem előszériás darab, így a dobozában a gép mellett csak egy hálózati adapter volt. A szériagépekhez adnak már egy USB type-C dokkolót, amellyel megoldható az USB bemenetek bővítése, több monitor használata és csatlakozás a vezetékes hálózathoz (mivel a gépben nincs beépített vezetékes hálózati kártya). Persze ez nekem nem jelentett különösebb problémát, mert bármilyen hasonló USB HUB-bal jól használható a gép.

Szubjektív vélemény, hasznos és haszontalan apróságok

A gép belakása után pár hónappal tört ki a COVID-19 járvány, így a W700-assal is áttértem online oktatásra. Elsőre azt hittem, hogy a gépnek nem működik a beépített kamerája, mert hiába néztem az eszközkezelőben, ott nyoma sem volt egy ilyen hardvernek. Kiderült, hogy egyszerűen csak le volt tiltva a kamera, amit a vonatkozó funkció billentyű megnyomásával lehet engedélyezni és akkor minden rendben megy. Szóval van alternatíva a kamera leragasztása helyett is 😉 Apropó funkcióbillentyűk. Ezen a gépen az Fn+Esc billentyűkombinációval rendkívül egyszerűen lehet váltani a funkcióbillentyűk elsődleges üzemmódjai között (hagyományos F1, F2, stb. / hangerőállítás, némítás, stb.). Én még ilyen ötletes és hasznos megoldással nem találkoztam. A bevitelhez tartozik még egy átlagos méretű érintőpanel, amely sajnos elég lomha és néha meglehetősen érzéketlen is. Szerencsére ennél a gépnél nálam csak másodlagos szempont volt a mobil használat, így általában a hozzácsatlakoztatott egérrel dolgoztam. A csatlakozókat illetően kicsit furcsa volt a tápcsatlakozó helye (balról a gép közepén) és hogy a 3 USB type-A portból kettő jobbra volt (kicsit zavart, mert én jobbkezes vagyok). Végül alamit még nagyon szerettem ennél a modellnél az a SonicMaster Premium hangrendszer volt. Ha bármilyen hangot kellett megszólaltatni, azt a W700-as szuper minőségben tette az online meetingektől a kezdve a zenehallgatásig (persze ehhez a basszus miatt sík felületre kellett tenni). Nekem sohasem jutott eszembe külső hangrendszerre kötni.

Összefoglaló, értékelés

Ez a laptop az ASUS belépője a professzionális gépek világába. A W700-as modell mind a külsejével (megjelenés, anyaghasználat, ergonómia, kijelző), mind a belsejével (erős hardver, csendes hűtés, könnyű, de szilárd felépítés) jelentősen felülmúlja a laptopok többségét. Persze mindennek ára van (a szó szoros és átvitt értelmében is), de szerencsésnek mondhatja magát az a felhasználó, aki ilyen gépen tudja a napi munkáját végezni.

Előnyök:

Nagy alapterület → nagy kijelző.
Vékony felépítés → könnyű kialakítás és jó hordozhatóság.
Jó méretű billentyűzet → jó rajta gépelni.
Attraktív külső → kiemeli az átlagos laptopok közül (Red Dot Winner 2020)
Erős hardver → kivált egy asztali gépet.
Professzionális laptop → kényelmes, gyors, strapabíró.

Hátrányok:

Nagy alapterület → nem minden táskába fér bele.
Vékony felépítés → kis akksi, rövid akkumulátoros üzemidő.
Jó méretű billentyűzet → angol kiosztással magyarul gépelni.
Attraktív külső → sehol sem mertem otthagyni.
Erős hardver → átlagos napi munkához sokszor pazarlás.
Professzionális laptop → az ára is a felső kategóriában van.

This site is registered on wpml.org as a development site.